Bosna Hersek’ten Devlet ve Özel Sektör Borçlanma Araçlarının Borsa İstanbul’da İhracına Yeşil Işık

Bosna Hersek’ten Devlet ve Özel Sektör Borçlanma Araçlarının Borsa İstanbul’da İhracına Yeşil Işık
29.04.2015
16-17 Nisan tarihleri arasında Listingİstanbul faaliyetleri kapsamında Borsa İstanbul Pazarlama ve Satış Bölümü tarafından Bosna Hersek başkenti Saraybosna’ya bir ziyaret düzenlendi. Saraybosna Borsası’nın (SASE) ev sahipliğinde Borsa İstanbul Pazarlama ve Satış Direktörü Sayın Adnan Serhat Görgün ve Ziraat Yatırım Genel Müdürü Sayın Mehmet Gönen’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda SASE’ye kote şirketlerin temsilcilerinin yanı sıra, SASE ve Bosna Hersek Hazinesi yetkilileri de hazır bulundu.

Ana konusunu Bosna menşeli şirketlerin Borsa İstanbul üzerinden pay ve borçlanma aracı ihracı yoluyla Türk sermaye piyasalarının finansman olanaklarından faydalandırılması ve Bosna Hersek devlet tahvillerinin Türkiye’de kote edilmesinin oluşturduğu toplantıda Adnan Serhat Görgün ve Mehmet Gönen tarafından Borsa İstanbul’da halka arz ve kotasyon süreci hakkında bilgiler içeren sunumlar yapıldı.

3,493 milyar ABD Doları tutarındaki yıllık (Dünya sıralamasında 8’inci sırada) ve 14,9 milyar ABD Doları dolayındaki ortalama günlük işlem hacmi ile dünyanın en likit borçlanma aracı ihraç pazarlarından biri konumunda bulunan Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasının Bosna Hersek’in özel ve kamu finansmanı ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlenebileceğinin değinildiği toplantıda yaptığı sunum akabinde Adnan Serhat Görgün görüşlerini: “Türk sermaye piyasalarının sağladığı likidite ve zengin yatırımcı portföyü Bosna Hersek’e sadece finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Bosna menşeli şirketlerin ülke sınırları dışına çıkabilmeleri ve küresel yatırımcı ağının ilgisine mazhar olabilmeleri noktasında da hayati bir rol oynayabilecektir” şeklinde özetledi. 

Bosna Hersek Hazinesinden alınan bilgilere göre, 2015 yılında ülkede 430 milyon Bosna KM’si tutarında devlet borçlanma senedi ihracı yapılması planlanmakta olup, bunun 320 milyonluk kısmının tahvil, 110 milyonluk kısmının ise bonolardan oluşması öngörülmektedir. Katılımcılar tarafından gerek devlet gerekse özel sektör bono ve tahvillerinin Borsa İstanbul’da satılabileceğinin vurgulandığı toplantıda, borçlanma araçlarının Türkiye’de satış ve kotasyonuna ilişkin maliyet, başvuru süresi vb. detayların Borsa İstanbul tarafından Bosna Hersek Hazinesi, SASE ve ilgili şirket yetkilileri ile paylaşılması kararlaştırıldı.  

Listingİstanbul programı Borsa İstanbul’da işlem gören şirket sayısının arttırılması amacıyla yapılan her türlü tanıtım, bilgilendirme, pazarlama ve iletişim faaliyetlerini kapsamı altına almakta ve hâlihazırda Borsa İstanbul Pazarlama ve Satış Bölümü tarafından yürütülmektedir. 2013 Nisan ayında lansmanı yapılan program, 18 program ortağı ile Asya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey ve Güney Afrika, Balkanlar ve Kafkasları içine alan coğrafyadaki 46 ülkeyi kapsamı altında bulundurmaktadır. 

Listingİstanbul faaliyetleri çerçevesinde, yurtdışı ve yurtiçinde etkinlikler düzenlenmekte, ilgili etkinliklere katılım sağlanarak sunumlar yapılmakta, birebir şirket ziyaretlerinde gerçekleştirilmekte, sosyal medyada farkındalık oluşturmaya ilişkin çalışmalarda bulunulmakta, programın ilgi alanına giren konularda haberler, bilgilendirme dokümanları hazırlanmakta ve bu dokümanların güncellemeleri yapılmaktadır.