BISTECH Dönüşümü ile Dünyanın En Önde Gelen Borsacılık Teknolojilerinden Biri Artık Türkiye’de

BISTECH Dönüşümü ile Dünyanın En Önde Gelen Borsacılık Teknolojilerinden Biri Artık Türkiye’de
3.12.2015

Sermaye Piyasası Kanunu’nun 2012 yılındaki değişiminden sonra pek çok dönüşüm gerçekleştiren, yeni pazarlar açan, yeni ürün gelişimleri yapıp dünya çapında ortaklıklar tesis eden Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası, yeni bir heyecan yaşıyor.

Borsa İstanbul’un BISTECH olarak adlandırdığı “Teknoloji ile Dönüşüm Programı”nın ilk fazı olan Pay Piyasası İşlem Sistemi, takas sistemiyle gözetim ve risk yönetim sistemleri gibi tüm çevresel sistemler, 30 Kasım Pazartesi günü devreye alındı.

Devamı olan ikinci fazda ise Vadeli İşlem ve Opsiyon, Borçlanma Araçları, Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasaları işlem sistemleri hayata geçirilerek, şu anda tamamen ayrı sistemler üzerinde işlem gören tüm piyasalar tek ve ortak bir platformda işlem görmeye başlayacak. 2016 yılı itibarıyla diğer üç piyasanın hâlihazırda devam eden dönüşüm çalışmaları hız kazanacak.



BISTECH dönüşüm programı kapsamında, 2012 yılından bu yana pek çok boyutta yoğun çalışmalarla sürdürülen Borsa’yı dönüştürme ve global piyasalarla yarışan bir piyasa olma sürecinde pek çok teknolojik, organizasyonel ve operasyonel yeniliğe imza atıldı.

BISTECH dönüşümünde atılan en büyük adım ise Türkiye Sermaye Piyasası’nı global arenada rekabet edebilecek konuma getirmeyi hedefleyen Nasdaq stratejik ortaklığı ve teknolojik dönüşüm programları oldu. Stratejik ortaklık ve teknolojik dönüşüm ile Borsa İstanbul’un teknolojik ihtiyaçlarının sürdürülebilir bir şekilde karşılanması, teknik bilgi ve tecrübenin artırılması, ürün ve piyasalarının geliştirilmesi, marka değerinin artırılması ve küresel işlem platformuna sahip olması planlanıyor.

Teknoloji transferi, iş danışmanlık servisleri ve bilgi transferi olmak üzere üç temel başlıktan oluşan dönüşüm programı ile Borsa İstanbul, sahip olduğu bu teknolojiyi geliştirmeye devam etmeyi ve ihtiyacı olan diğer borsalara da sunabilmeyi hedefliyor. Bu çerçevede anlaşmanın ikinci önemli ayağı olan bilgi transferi kapsamında Borsa İstanbul, kullanım lisansları ile birlikte transfer edilecek yazılımların kaynak kodlarına ve 25 ülkede yeniden satış haklarına da sahip bulunuyor.

Borsa İstanbul, bu şekilde birkaç sene içerisinde kendi kendine yetebilen ve dünya standartlarında teknolojinin sağlayıcısı, lider bir borsa haline gelme vizyonuna ulaşmayı amaçlıyor. Nasdaq ile hayata geçirilen stratejik ortaklık ve BISTECH teknoloji ile dönüşüm programının 3. ayağında ise 3 yıllık bir süreçte 36 ayrı alanda alınacak danışmanlık servisleri ile Borsa İstanbul ve Takasbank’ın iş süreçlerinin geliştirilmesi ve yeni iş alanlarındaki fırsatların ortaklaşa belirlenmesi süreci sağlanacak.

BISTECH dönüşüm programı çerçevesinde inşa edilen yeni veri merkezi ile yerli ve yabancı üyelere eş yerleşim hizmetleri de sunulmaya başlandı. Böylece, algoritmik işlem ve HFT’nin yanı sıra farklı mesafelerdeki üyelerin işlem sistemine benzer sürelerde erişebilmelerine olanak sağlanacak. Pay Piyasası ve VİOP’ta devreye alınan uluslararası standartları karşılayan FIX protokolü ile küresel yatırımcılar, Borsa İstanbul bünyesindeki piyasalara daha kolay erişmeye başladılar.

BISTECH Teknoloji Dönüşümü İle Sermaye Piyasalarında Ne Değişti?

  • 1993 yılında devreye alınan 22 yıllık Pay Piyasası işlem sistemi uygulamaları, tüm ekosistemiyle birlikte yenilendi.
  • BISTECH Teknoloji Dönüşümü ile temel olarak dünyanın her yerinden Borsa İstanbul’a erişim sağlandı.
  • Borsacılık alanında artık Türkiye Sermaye Piyasaları, dünya ile aynı dili konuşabilecek konuma ulaştı.
  • BISTECH Teknoloji Dönüşümü ile Borsa İstanbul’un global bir oyuncu olması için önemli bir adım daha atılmış oldu.
  • Dünya standartlarında inşa edilen Borsa’daki yeni veri merkezi ile yerli ve yabancı üyelere eş yerleşim hizmetleri sunulmaya başlanarak; algoritmik işlem ve HFT gibi daha hızlı işlem yapılabilmesinin yanı sıra farklı mesafelerdeki üyelerin işlem sistemine benzer sürelerde erişebilmelerine olanak sağlandı.
  • Sınırlı sayıda emir iletimi yerine sınırsız emrin kuyruğa girerek işleneceği bir yapıya geçildi.
  • Takasbank ile birlikte ortak alt yapı kullanılmaya başlandı. Yeni ürünlerin ve pazarların oluşturulması kolaylaştı.
  • BISTECH Teknoloji Dönüşümünün başarıyla sonlandırılmasının ardından tek platformda 4 piyasada işlem yapabilme yeteneği kazanılmış olacak.

BISTECH Tanıtım Kitapçığı