“Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Risk Yönetimi” semineri Konya’da düzenlendi

“Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Risk Yönetimi” semineri Konya’da düzenlendi
5.04.2016

Borsa İstanbul VİOP, Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Ziraat Yatırım’ın ortaklaşa düzenlediği ve KTB üyelerinin katıldığı "Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Risk Yönetimi” semineri 25 Mart 2016 tarihinde Konya Ticaret Borsasında gerçekleşti.

Seminerin açılış konuşmasını yapan KTB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik konuşmasında Türkiye’nin dünya tarım ticaretinde merkez bir coğrafyada bulunduğunu fakat bu ticaretten istenilen payın alınamadığını ifade ederek amaçlarının tarımsal ticareti ulusal ve uluslararası bir niteliğe kavuşturarak, ülkemizin üretim değerine katma değer katmak olduğunu belirtti. Lisanslı Depo ve Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) gelişimine değinen Çevik,  Borsa Konya platformunda 1400 üyeleri ile 320 milyon lira işlem hacmine ve 460 bin ton ELÜS ticaret hacmine ulaştıklarını belirtip, platformun Türkiye’nin kurulu lisans depo kapasitesinin yüzde 70’ine hizmet sunduğunu söyledi.

Borsa İstanbul VİOP Müdürü Kamil Güzel, VİOP’un türev araçlarda gösterdiği gelişmeleri anlatırken fiziki teslimatlı buğday vadeli işlem sözleşmeleri ile tarım ürünlerinin ticaretinde bir nevi dijital sisteme geçiş yapıldığını belirterek “Artık ülkemizdeki yatırımcılar için de buğday ürününün fiyatlamasında global piyasalarda olduğu gibi spot piyasa ile vadeli piyasa bağlantısının kurulabilmesi mümkün hale geldi. Piyasa aktörlerinin ilgisinin oluşmasına bağlı olarak buğday vadelilerde ülkemiz ve çevresindeki bölge için referans fiyatların belirlenebilmesi söz konusu olacaktır.” dedi.

VİOP Ürün Geliştirme Uzmanı Hakan Kaya, Şubat 2016’da işleme açılan fiziki teslimatlı buğday vadelilerin özelliklerini açıkladı. Teorik olarak vadeli işlem sözleşmeleri ile risklerden ne şekilde korunma sağlanabileceğine detaylı olarak değinen Kaya, fiziki teslimatlı buğday vadeli işlem sözleşmeleri ile riskten nasıl korunulacağına ilişkin örnekler sundu.

Ziraat Yatırım Genel Müdürü Mehmet Gönen, lisanslı depo ve ELÜS oluşumunun önemine değinerek, ELÜS oluşumu ile fiziki ürünlerin finansal sisteme kazandırıldığını ve bu şekilde ürün sahiplerinin ürünlerini satmadan finansal sistemden faydalanabildiklerini belirtti. Gönen, fiziki teslimatlı buğday sözleşmelerinin vade sonunda ELÜS değişimi şeklinde olmasının sözleşmenin hem buğday sektörü hem de diğer yatırımcılar tarafından kullanılabileceğini belirtti.

Seminerin son bölümünde VİOP’taki fiyatlara online bağlantı sağlanarak fiziki teslimatlı buğday vadelilerde piyasa yapıcısı olan Ziraat Yatırım’ın piyasada bulunan anlık alış-satış fiyat bilgileri KTB üyesi olan katılımcılarla paylaşıldı. Soru-cevap bölümü ile seminer sona erdi.

Dünyanın en hızlı büyüyen türev piyasası Borsa İstanbul VİOP, yatırımcıların ve şirketlerin risklerini yönetmek için tercih ettiği, bölgenin önde gelen ve en likit türev ürünler piyasası olarak faaliyetlerini sürdürüyor. VİOP; pay, pay endeksleri, döviz, faiz, kıymetli maden, emtia ve enerji gibi başlıca varlık sınıflarına dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri de dahil olmak üzere geniş kapsamlı bölgesel gösterge türev ürünlerini merkezi karşı taraf güvencesiyle sunuyor.

Seminerde yapılan sunumlara ulaşmak için lütfen tıklayınız.