Yatırımcı ve girişimciler Borsa İstanbul Özel Pazar etkinliğinde buluştu

Yatırımcı ve girişimciler Borsa İstanbul Özel Pazar etkinliğinde buluştu
2.06.2016

Borsa İstanbul Özel Pazar ev sahipliğinde ve İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirilen Girişimci-Yatırımcı buluşma etkinliği teknoloji girişimlerini yatırımcılarla buluşturdu.

Türkiye’deki teknoloji odaklı girişimcilik ekosistemini güçlendirme adına karşılıklı destek hedefi İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile Borsa İstanbul Özel Pazar tarafından Borsa İstanbul ev sahipliğinde “Yatırımcı-Girişimci Buluşma Etkinliği” gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisinde bulunan ve bir kısmı Özel Pazar’a da üye olan 28 firma Özel Pazar’daki yatırımcılarla buluştu.

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez KOBİ’lerin Türkiye’de toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini, istihdamın da yüzde 74,2’sini oluşturduğu ifade etti ve girişimciliğin desteklenmesi adına birçok ülkede KOBİ’lerin finansmana erişiminde belli tedbirler alındığını ve uygulandığını belirtti. Bu kapsamda sermaye piyasaları aktörlerinin girişimciliğin finansmanına daha çok odaklanması gerektiğini belirten Dönmez, girişimcilerin yatırımcılarla buluşması için daha etkin mekanizmaların kurulması ve işletilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.

Dönmez konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede, Borsa olarak 2014 yılında Özel Pazar’ı kurduk. Özel Pazar sadece bir alım-satım platformu olarak çalışmıyor, girişimcilere ihtiyaç duydukları mentorluk ve ilişki ağının yanı sıra daha önce yatırım yapmış olan yatırımcılara portföylerinden çıkış yapma imkânını sağlıyor. Gerekli finansman altyapısını kurduğumuz takdirde bugün burada bulanan ve İstanbul Üniversitesi Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisinde faaliyet gösteren girişimcilerimizin de dâhil olduğu ülkemiz girişimcilik ekosisteminden dünya çapında başarı hikayeleri yaratabileceğimize inanıyor ve Borsa İstanbul Özel Pazar’ında Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimi için çok önemli görüyoruz.”

İstanbul Üniversitesi Teknokent adına konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ise İstanbul Üniversitesi’ne bu bu proje ile verdiği destekten dolayı Borsa İstanbul’a teşekkürlerini iletirken, Ülkemiz dünyadaki krize rağmen, hızla büyüyor. Ama tasarruflarımız yetersiz, yatırımlarımız için yeterince kaynak bulamıyoruz. Yatırımcıyı cezbetmek açısından Türkiye’nin eksikleri var. 2023 hedeflerimiz var, ama buna rağmen ihracatımız içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı oldukça düşük. Bunu artıramadığımız zaman, şirketlerimiz ile mevcut yatırımlarımızı büyütemediğimiz zaman ihracat bakımından 2023 hedeflerini gerçekleştirmek mümkün değildir. İşte Borsa İstanbul’un kurmuş olduğu Özel Pazar, gerçekten de takdire şayan ve benzer yapıların oluşmasına yönelik çabaların olduğunu ortaya koyuyor. Yatırımcılar ile girişimcileri bir araya getiren daha fazla ortamın oluşturulması gerekiyor. Üniversitelerimiz çalışıyor, devletin kurumları çalışıyor, iş dünyası çaba içinde, ama bu çabalarımıza biraz daha ivme kazandıracak yatırım lazım.” şeklinde konuştu.

Sorunlarını çözmek için ArGe yatırımlarına kaynak ayırmayı Türk iş dünyasının da öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Ersöz, “Sadece devletin sağladığı kaynaklarla, üniversitelerin sunduğu imkanlarla gerçekten rekabet edilebilir, küresel rekabette öne geçen bir Türkiye yaratmamız çok mümkün gözükmüyor. Bu yüzden de özel sektörün de ArGe’ye ayırması gereken kaynağın da artması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Düzenlenen şirket yatırımcı buluşması etkinliğine katılan onlarca yatırımcı İstanbul Üniversitesi Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisinde bulunan inovatif firmalarla tanışma imkânı buldu. Geliştirdikleri teknolojik ürünlerle dikkat çeken firmalar ise kurdukları stantlar ve yaptıkları sunumlarla kendilerini yatırımcılara tanıtma ve Özel Pazar üzerinden yatırım bulma imkânı sağladı.

Borsa İstanbul Özel Pazar

Halka açılmadan pay alım-satımı amacıyla şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı bir platform olan Özel Pazar, şirketlere SPK mevzuatından muaf olarak finansman bulma, payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem yeni yatırım seçenekleri hem de yatırımlarını likide edebilme imkânlarını sunuyor.

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) ve Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı (EBAN) tarafından “Bölgede Girişimciliği En Çok Destekleyen Borsa” ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle 2014 yılında düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Yılın En İnovatif Girişimi ödülüne layık görülmüştür.

Özel Pazar sayesinde hem erken aşama Yeni Girişimler, hem de girişiminde yol kat ederek belirli bir büyüklüğe erişmiş Yükselen Girişimler, nitelikli bireysel, kurumsal ya da lisanslı melek yatırımcılara doğrudan erişim imkânı buluyor. Pazar’da, ortaklık ve pay alım-satım sürecinde ihtiyaç duyulan hukuki ve finansal danışmanlık gibi birçok konuda şirketler ile yatırımcılara destek olacak Servis Sağlayıcılar ve Aracılar ile Borsa İstanbul’un anlaşmalı çözüm ortakları da yer almakta olup, gerekli olan tüm hizmetler www.bistozelpazar.com platformundan sunuluyor.


İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Üniversite bünyesinde iç ve dış paydaşların gereksinimlerine uygun hareket ederek bilginin faydaya dönüşmesini sağlamak amacıyla İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi kurulmuştur. Ofis 2014 yılında TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Grubu tarafından desteklenmeye değer görülmüş olup, faaliyetlerini; Farkındalık, Tanıtım, Bilgilendirme ve Eğitim Yönetimi, Destek Programları Yönetimi, Üniversite Sanayi İşbirliği Yönetimi, Fikri ve Sınai Mülki Haklar ve Lisanslama Yönetimi, Girişimcilik ve Ticarileşme Yönetimi adı altında 5 ana modülde yürütmektedir.

Üniversite bünyesinde yürüttüğü faaliyetler kısa zamanda sonuç vererek İstanbul Üniversitesi’nin 2014 yılında en çok patent başvurusu yapan üniversiteler sıralamasında 74 patent başvurusu ve 2015 yılında 69 patent başvurusu ile 1. sırada yer almasını sağlamıştır. İstanbul Üniversitesi’nin Fikri Sinai Mülki Haklar Havuzunda hali hazırda 200’den fazla patent başvurusu bulunmaktadır. Bu başvuruların ticarileşme çalışmaları her geçen gün artarak devam etmektedir.


İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin koordinatörlüğünde 30 milyon bütçeye sahip 140 proje yürütülmektedir. Hem İstanbul Üniversitesi’nin yeni buluşlar çıkarma potansiyeli hem de yeni projeler oluşturma kabiliyeti; girişimcilik ekosisteminin canlı kalmasına olanak sağlamaktadır.


Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez


İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz