Uyuşmazlıklar Sıkça Sorulan Sorular

Borsa İstanbul A.Ş. hangi uyuşmazlıklara bakar?
Borsa İstanbul A.Ş., borsada işlem yapma yetkisi verilenlerin (yatırım kuruluşları) kendi aralarında veya müşterileri ile aralarında borsa işlemlerinden doğan uyuşmazlıkları çözümlemekle yetkilidir. Buna göre uyuşmazlığın, işlem yapma yetkisi verilenlerin kendi aralarında veya işlem yapma yetkisi verilenler ile müşterileri arasında çıkmış olması ve ayrıca uyuşmazlığın borsa işlemlerinden doğması gerekmektedir (6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu m.70/1).
Borsa işleminin tanımı nedir?
Borsa işlemi, borsada işlem gören sermaye piyasası araçlarına ait emirlerin borsaya iletilmesi, bu emirlerin borsa kurallarına göre eşleştirilmesi ve bu surette gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yükümlülüklerin borsanın, ilgili takas ve saklama kuruluşlarının düzenlemelerinde belirtilen yöntem ve sürede yerine getirilmesini ifade etmektedir (Borsa İstanbul A.Ş. Uyuşmazlık Komiteleri Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi m.4/1-c). Uyuşmazlıklar sayfası için tıklayınız.
Borsa İstanbul’a uyuşmazlık başvurusu nasıl yapılır?
Uyuşmazlık dilekçesinde; tarafların ve varsa kanuni temsilcilerinin isim ve soy isimleri, adresleri ve diğer iletişim bilgileri, uyuşmazlığa konu Borsa işlem veya işlemlerini tarih, alım, satım, miktar, fiyat ve benzeri hususlar itibarıyla ayrıntılı olarak açıklayıcı detaylar, maddi olaylar, hukuki sebepler ve ispatlayıcı delillerin yazılıp talebin açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki şartlara uygun ve başvurucunun ıslak imzasının yer aldığı uyuşmazlık dilekçesinin, uyuşmazlığa ilişkin belgeler ve uyuşmazlık hizmet bedelinin ödendiğine ilişkin makbuz ile birlikte “Borsa İstanbul A.Ş., Reşitpaşa Mahallesi, Borsa İstanbul Caddesi No: 4, 34467 Sarıyer/İstanbul” adresine teslim edilmesi veya posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Uyuşmazlık başvurusunun işleme konulması için uyuşmazlık hizmet bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca iddiaların ve başvuru gerekçelerinin dilekçede ayrıntılı olarak ve açıklayıcı bir şekilde belirtilmesi ve zarar iddiası ile talebin açıkça yazılması gerekmektedir.
Uyuşmazlık hizmet bedeli nedir, tutarı ne kadardır?
Uyuşmazlık hizmet bedeli, borsa işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların Borsa İstanbul tarafından çözümlenmesi için ödenmesi gereken bedeldir. Uyuşmazlık hizmet bedeli, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından onaylanır. Bu çerçevede belirlenen tarifeye göre uyuşmazlık hizmet bedeli; şikâyete konu borsa işleminin tutarının belirli olduğu durumlarda 2.500 TL (+ KDV)’den az, 10.000 TL (+ KDV)’den fazla olmamak üzere talep edilen miktarın %1’i (+ KDV) tutarında, şikâyete konu borsa işleminin tutarının belirli olmadığı durumlarda tutar belirleninceye kadar 3.750 TL (+ KDV) olarak tahsil edilecek olup, inceleme neticesinde tutar belirlendiğinde ise uyuşmazlık hizmet bedeli bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Uyuşmazlık başvurusunda bulunan tarafından ödenen uyuşmazlık hizmet bedeli, başvurunun kısmen veya tamamen haklı bulunması halinde karşı tarafça başvurana iade edilir. Şikâyetten vazgeçilmesi, tarafların sulh yolu ile anlaşmaları veya tahkim ya da yargı yoluna başvurulması hallerinde uyuşmazlık hizmet bedeli iade edilmez. Uyuşmazlık hizmet bedelinin yatırılacağı Borsa İstanbul A.Ş. Banka Hesap Bilgileri: Türkiye İş Bankası A.Ş. - Maslak Şubesi Şube Kodu: 1223 IBAN: TR92 0006 4000 0011 2231 1161 11 Hesap No: 1116111
Uyuşmazlık başvurularında zamanaşımı var mı?
Uyuşmazlığa konu borsa işleminin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapılmayan başvurular Borsa İstanbul A.Ş. tarafından incelenmez. Bu durumda, uyuşmazlık hizmet bedeli ödenmiş ise bu bedel ilgiliye iade edilir.
Uyuşmazlığa ilişkin Borsa Yönetim Kurulu kararlarına karşı bir başvuru yolu var mı?
Taraflar; uyuşmazlığa ilişkin Yönetim Kurulu kararında yer alan tutarın, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 84 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre belirlenen tutardan (2023 yılı için 721.557 (Yedi yüz yirmi bir bin beş yüz elli yedi) TL) fazla olması hâlinde, kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Borsa kanalı ile Sermaye Piyasası Kurulu’na itiraz edebilir. İtiraza tabi dosyalar bakımından Kurulun uyuşmazlıkları çözümlemeye dair kararları nihaidir.

İlgili Sayfalar

Uyuşmazlıklar