Bilgilendirme Politikası

Bilgilendirme Politikası

Amaç

Borsa İstanbul A.Ş. paydaşları ve kamu ile şeffaf, zamanında ve tutarlı bilgi paylaşımının gerekliliği inancıyla ticari sır kapsamı dışındaki bilgileri ve açıklamaları zamanında, doğru, eksiksiz ve anlaşılabilir şekilde iletmeyi hedefler.

Kapsam

Bilgilendirme  Politikası,  Borsa  İstanbul’un  yazılı  ve  sözlü  iletişimini  düzenlemektedir. Mevzuat ile belirlenenler dışında kamuya hangi bilgilerin açıklanacağını, bu bilgilerin ne şekilde ve hangi yollardan kamuya duyurulacağını ve benzeri hususları içerir.

Yetki ve Sorumluluk

Bilgilendirme Politikasını Yönetim Kurulu hazırlar ve kamuya açıklar.

Bilgilendirme  politikasının  takibinden,  gözden  geçirilmesinden  ve  geliştirilmesinden Yönetim  Kurulu  sorumludur. Kurumsal  Yönetim  Komitesi,  Bilgilendirme  Politikasının geliştirilmesine yönelik tavsiyelerde bulunur ve belirlenen politikaların uygulanmasının gözetimini yapar.

Yatırımcı  ilişkilerinden  sorumlu  birim,  Bilgilendirme  Politikasını  ve  şirketin  hak  ve menfaatlerini gözeterek pay sahipleri ve ilgili bütün diğer taraflarla iletişimi koordine eder.

Bilgilendirme Politikasında Genel İlkeler

Borsa İstanbul,

-         İş ve işlemlerini Şirketin hakkını ve yararını da gözetecek şekilde, doğru, eksiksiz, açık, anlaşılır ve gerçeğe uygun bir şekilde açıklar,

-         Yanıltıcı,  abartılı  ve  yanlış  kanaat  uyandırıcı,  gerçeğe  aykırı  bilgilendirmede bulunmaz,

-         Piyasa katılımcılarının Borsada üretilmiş her türlü veri ve bilgiye tam ve doğru bir şekilde ulaşmasını sağlayacak tedbirleri alır,

-         Kamuya yaptığı açıklamalardave duyurularda açık ve net ifadeler, basit kavram ve terimler kullanır, tereddüde neden olabilecek belirsiz ifadelerden kaçınır,Bilgilendirmede gerçek veya tüzel kişi yatırımcılara öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapmaz,

-         Kamuoyuna doğru ve güvenilir bilgiler verme konusunda kararlıdır.

-         Yapılan  tüm  açıklamalar,  doğru,  dürüst,  zamanında  yapılmış  ve  sadece  gerçeği yansıtan açıklamalar olmalıdır.

-         Bilgilendirmeyi yapan yetkililer yatırımcılara hizmeti her türlü menfaatin üzerinde tutar. Hizmet gereklerine uygun hareket eder.

Bilgilendirmede Yetkili Kişiler

Borsa İstanbul’un Esas Sözleşmesi çerçevesinde Şirketin yönetimi ve dışarıya karşı temsili ve sorumluluğu Yönetim Kuruluna aittir.

Bilgilendirmede yetkili kişiler; Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanını, Yönetim Kurulu Üyelerini, Genel Müdür ve vekilini, görevlendirilen Genel Müdür Yardımcılarını ve bunların yanında, Yönetim ve İcra Kurulu Başkanınca Şirket hakkında bilgilendirme yapma yetkisi ve sorumluluğu verilen kişileri ifade eder.

Bilginin  düzeyine  göre  yetkilendirilmiş  kişiler  hariç  şirket  çalışanları  soru  taleplerini cevaplamaya yetkili değildir.

Bilgilendirmede Görevlendirme Yapılan Kişiler

Yatırımcıları  bilgilendirme  fonksiyonunun  koordinasyonu  için  Finans  ve  İş  Destekten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile Kurumsal İletişim Direktörü ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Direktör  görevlendirmiştir.

Söz konusu yetkililer Yönetim Kurulu ile yakın çalışarak bu sorumluluklarını ifa ederler.

Bilgilendirme Yöntem ve Araçları

Bilgilendirmeler; mali tablo ve raporlar, yıllık faaliyet raporları, kurumsal web sitesi, basın bültenleri, e-bülten, süreli yayınlar, sosyal medya gibi bilgilendirme araçları ile yapılır. Bilgi, aşağıda yer alan yöntem ve araçlar vasıtasıyla oluşturulan iletişim sistemi ile yatırımcılara ulaştırılmaktadır:

-         Kurumsal internet sitesi:Borsa  İstanbul’un  kurumsal  internet  sitesinde;  Borsa  mevzuatı,  işlem  gören  sermaye piyasası araçları, piyasaların işleyişi, veriler,Borsa’ya kote olan şirketler, endeksler, eğitim materyalleri, halka arz ve borsada işlem görme prosedürü, yatırım kuruluşlarına ilişkin bilgiler  ve  bazı  temel  veriler  kullanıcılara  Türkçe  ve  İngilizce  olarak  sunulmaktadır. Sermaye piyasalarıyla ilgili bu bilgilerin yanı sıra ticaret sicili bilgileri, ortaklık ve yönetim yapısı, değişikliklerin yayınlandığı ticaret sicili gazetelerinin tarih ve sayısı ile birlikte Şirket esas sözleşmesinin son hali, finansal raporlar, faaliyet raporları, genel kurul toplantılarına ilişkin dokümanlar, kâr dağıtım politikası, bilgilendirme politikası, etik kurallar, kurumsal sosyal sorumluluk politikası, ücretlendirme politikası, iş sağlığı ve güvenliği politikası gibi Şirketin kurumsal yapısıyla ilgili bilgiler de internet sitesinde yer almaktadır.

-         Faaliyet Raporu: Borsa  İstanbul  Faaliyet  Raporu,  Yönetim  Kurulu  tarafından  Türk  Ticaret  Kanunu, Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne göre düzenlenir, Borsa İstanbul’un ilgili yıla ilişkin faaliyetlerinin akışı ile her yönüyle finansal durumunu doğru, eksiksiz, açık, anlaşılır ve gerçeğe uygun bir şekilde yansıtır ve karşılaşılması muhtemel riskleri belirtir. Yıllık Faaliyet Raporu’nda genel bilgilerin yanı sıra,  araştırma ve geliştirme çalışmaları,  faaliyetleri,  finansal  durum,  yönetim  organının  değerlendirmesi  ve  diğer hususlar hakkında bilgi verilir.

-         Bilgilendirme toplantıları, telekonferans ve videokonferanslar

-         Yatırımcı toplantı ve sunumları

-         Yatırımcılar için hazırlanan bilgilendirme dökümanları

-         T. Ticaret Sicili Gazetesi ve gerektiğinde ulusal ve yerel diğer gazeteler yoluyla yapılan ilan ve duyurular

-         Haber kanalları, veri dağıtım kuruluşları

-         Sosyal medya (Facebook, Twitter, Youtube,Linkedin)Elektronik posta, telefon, mektup, telefaks vb iletişim araçları

-         Medya ve basın açıklamaları